- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Zapečená výborná maková roláda (skoro) bez múky
Zapečená výborná maková roláda (skoro) bez múky
Snažíte sa držať si aj na jeseň váhu, ale zároveň si chcete spríjemniť jesenné sychravé dni niečím sladkým? Máme pre vás riešenie v podobe originálneho makového závinu z jogurtového cesta a iba z jednej hrsti múky.
Ingrediencie pre:
1 závin
Cesto
40 g hladkej múky
120 g bieleho jogurtu
2 ks vajcia
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžica cukru
1 štipka soli
1 ks vajcia
Náplň
60 g maku
2 lyžice cukru
150 ml mlieka
2 lyžice rumu
4 ks sliviek
Postup
01.
Začnite tým, že zmiešate múku, prášok do pečiva a štipku soli. K suchej zmesi pridajte jogurt a dva žĺtky. Bielky vyšľahajte do tuhého snehu.
02.
Tuhý sneh opatrne zamiešajte do cesta a rozprestrite na plech s papierom na pečenie rovnomerne do tvaru obdĺžnika.
03.
Cesto pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 ° C 8 až 10 minút dozlatista. Po upečení nechajte vychladnúť a potom z korpusu opatrne zlúpnite papier na pečenie.
04.
Teraz si nachystajte makovú náplň a blumy. Blumy rozrežte napoly a vyberte kôstku. Na makovú náplň priveďte do varu mlieko a potom pridajte mak. Prevarte do zhustnutia a nakoniec dochuťte cukrom a rumom.
05.
Makovú náplň nechajte ľahko vychladnúť a potom ju rovnomerne rozprestrite na dve tretiny korpusu. Na makovú náplň položte polovičky blum vedľa seba do dvoch radov (medzi radmi nechajte priestor, aby sa závin lepšie balil).
06.
Nakoniec cesto zaviňte, potrite rozšľahaným vajcom a dajte znova piecť do rúry vyhriatej na 180 ° C na 15 až 20 minút do zlatista.
07.
Hotový závin nechajte ľahko vychladnúť a potom rozkrájajte. Pred podávaním môžete ľahko zasypať práškovým cukrom.
Zdroj: www.prozeny.cz