Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vláčne a voňavé muffiny si zvládnete pripraviť behom chvíľky

reklama:
Vláčne a voňavé muffiny si zvládnete pripraviť behom chvíľky
Vláčne a voňavé muffiny si zvládnete pripraviť behom chvíľky Foto: www.freepik.com

Tieto vláčne a voňavé muffiny zvládnete pripraviť behom chvíľky a pochutí si na nich celá rodina. Vďaka mrkve a jablkám sú nielen vláčne, ale aj prirodzene sladké.

Strúhané jablká s mrkvou sú obľúbenou desiatou pre deti, v tomto recepte ale fungujú ako prísada do cesta. Dodajú mu vláčnu konzistenciu a tiež sladkú chuť, takže pokiaľ sa cukru vyhýbate, je tento recept pre vás.

Pokiaľ máte kyslejšie jablká alebo len preferujete sladšie múčniky, pokojne cukor pridajte – na uvedené množstvo ho použite cca 50-70 gramov. Zvoliť môžete klasický krupicový, trstinový alebo vanilkový cukor, skvele funguje aj javorový sirup.

Pozor na studené ingrediencie

Príprava muffinov je veľmi jednoduchá a rýchla. Pokiaľ dodržíte pár základných pravidiel, vždy sa povedú. Tým prvým je správna teplota ingrediencií – kypriaci prášok nemá rád výkyvy teplôt, takže suroviny vyberte z chladničky aspoň 30 minút vopred.

Hotové cesto tiež nenechajte dlho stáť na linke – po zmiešaní ingrediencií naplňte košíčky alebo vymastenú formu a ihneď vložte do predhriatej rúry.

Suché zvlášť, mokré zvlášť

Pripravte si dve misky – v jednej premiešajte tekuté ingrediencie, teda vajcia, olej, jogurt, prípadne sirup. Do druhej preosejte múku s kypriacim práškom, potom vmiešajte škoricu, prípadne cukor. Potom obe zmesi spojte a ako posledné pridajte strúhané jablká s mrkvou.

Hrudky nevadia

Keď pridáte suché ingrediencie do tekutej zmesi, stačí všetko len krátko zamiešať a potom zľahka zapracovať jablká a mrkvu. Správne by mali v ceste zostať malé suché hrudky múky – vďaka nim sú totiž muffiny nadýchané a kypré. Nesnažte sa preto vytvoriť úplne hladké cesto – zdanlivá nedokonalosť je v tomto prípade žiaduca.

Mrkvovo-jablčné muffiny so škoricou

Doba prípravy: 20 minút + 30 minút pečenia
Počet porcií: 12 malých alebo 6 veľkých muffinov

Ingrediencie:

250 g polohrubej múky
2 vajcia
140 g bieleho jogurtu
80 ml rastlinného oleja
3-5 lyžíc javorového sirupu (možno vynechať)
2 lyžičky mletej škorice
100 g mrkvy
100 g jablká
5 g kypriaceho prášku
štipka soli

Príprava:

Potrebné suroviny vyberte z chladničky a nechajte dôjsť izbovej teploty. Očistenú mrkvu postrúhajte najemno, olúpané jablko nahrubo. Rúru predhrejte na 180 °C, teplovzdušnú na 160 °C.
V miske metličkou rozšľahajte vajcia a pridajte jogurt, olej a javorový sirup. Do druhej misky preosejte múku s kypriacim práškom, pridajte škoricu a štipku soli.
Suché ingrediencie prisypte k tekutým, krátko premiešajte stierkou a pridajte nastrúhanú mrkvu a jablko. Zľahka zapracujte tak, aby cesto zostalo mierne hrudkovaté, na prvý pohľad „nedomiešané“.
Cestom naplňte muffinové košíčky a pečte 30 minút.

Zdroj: redakce Dům&Zahrada, www.bbcgoodfood.com, www.allrecipes.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 17. marca 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.