- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Vláčne a voňavé muffiny si zvládnete pripraviť behom chvíľky
Vláčne a voňavé muffiny si zvládnete pripraviť behom chvíľky
Tieto vláčne a voňavé muffiny zvládnete pripraviť behom chvíľky a pochutí si na nich celá rodina. Vďaka mrkve a jablkám sú nielen vláčne, ale aj prirodzene sladké.
Strúhané jablká s mrkvou sú obľúbenou desiatou pre deti, v tomto recepte ale fungujú ako prísada do cesta. Dodajú mu vláčnu konzistenciu a tiež sladkú chuť, takže pokiaľ sa cukru vyhýbate, je tento recept pre vás.
Pokiaľ máte kyslejšie jablká alebo len preferujete sladšie múčniky, pokojne cukor pridajte – na uvedené množstvo ho použite cca 50-70 gramov. Zvoliť môžete klasický krupicový, trstinový alebo vanilkový cukor, skvele funguje aj javorový sirup.
Pozor na studené ingrediencie
Príprava muffinov je veľmi jednoduchá a rýchla. Pokiaľ dodržíte pár základných pravidiel, vždy sa povedú. Tým prvým je správna teplota ingrediencií – kypriaci prášok nemá rád výkyvy teplôt, takže suroviny vyberte z chladničky aspoň 30 minút vopred.
Hotové cesto tiež nenechajte dlho stáť na linke – po zmiešaní ingrediencií naplňte košíčky alebo vymastenú formu a ihneď vložte do predhriatej rúry.
Suché zvlášť, mokré zvlášť
Pripravte si dve misky – v jednej premiešajte tekuté ingrediencie, teda vajcia, olej, jogurt, prípadne sirup. Do druhej preosejte múku s kypriacim práškom, potom vmiešajte škoricu, prípadne cukor. Potom obe zmesi spojte a ako posledné pridajte strúhané jablká s mrkvou.
Hrudky nevadia
Keď pridáte suché ingrediencie do tekutej zmesi, stačí všetko len krátko zamiešať a potom zľahka zapracovať jablká a mrkvu. Správne by mali v ceste zostať malé suché hrudky múky – vďaka nim sú totiž muffiny nadýchané a kypré. Nesnažte sa preto vytvoriť úplne hladké cesto – zdanlivá nedokonalosť je v tomto prípade žiaduca.
Mrkvovo-jablčné muffiny so škoricou
Doba prípravy: 20 minút + 30 minút pečenia
Počet porcií: 12 malých alebo 6 veľkých muffinov
Ingrediencie:
250 g polohrubej múky
2 vajcia
140 g bieleho jogurtu
80 ml rastlinného oleja
3-5 lyžíc javorového sirupu (možno vynechať)
2 lyžičky mletej škorice
100 g mrkvy
100 g jablká
5 g kypriaceho prášku
štipka soli
Príprava:
Potrebné suroviny vyberte z chladničky a nechajte dôjsť izbovej teploty. Očistenú mrkvu postrúhajte najemno, olúpané jablko nahrubo. Rúru predhrejte na 180 °C, teplovzdušnú na 160 °C.
V miske metličkou rozšľahajte vajcia a pridajte jogurt, olej a javorový sirup. Do druhej misky preosejte múku s kypriacim práškom, pridajte škoricu a štipku soli.
Suché ingrediencie prisypte k tekutým, krátko premiešajte stierkou a pridajte nastrúhanú mrkvu a jablko. Zľahka zapracujte tak, aby cesto zostalo mierne hrudkovaté, na prvý pohľad „nedomiešané“.
Cestom naplňte muffinové košíčky a pečte 30 minút.
Zdroj: redakce Dům&Zahrada, www.bbcgoodfood.com, www.allrecipes.com, www.dumazahrada.cz