Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Viete, že konzumácia paradajok pre niektorých ľudí môže byť nebezpečná?

reklama:
Viete, že konzumácia paradajok pre niektorých ľudí môže byť nebezpečná?
Viete, že konzumácia paradajok pre niektorých ľudí môže byť nebezpečná? Foto: www.freepik.com

Paradajky vždy patria do kategórie zeleniny, ktorá je veľmi zdravá. V poslednej dobe sa ale objavujú odborné názory, ktoré tvrdia, že paradajky sú pre ľudský organizmus nebezpečné.

Odborníci na výživu preto vysvetľujú, ako to s paradajkami naozaj je. Veď táto zelenina nechýba v jedálničku snáď žiadneho človeka. Tak ako to teda v skutočnosti je?

Odborníci na výživu paradajky milujú pre ich silné zdravotné výhody. „Rajčiny sú hlavným potravinovým zdrojom antioxidantu lykopénu, ktorý okrem iného znižuje riziko srdcových ochorení a rakoviny,“ hovorí odborníčka na výživu Vanessa Rissetto.

Sú tiež plné vitamínov a minerálov. „Okrem lykopénu sú paradajky bohaté na vitamín C, folát, draslík a beta-karotén,“ hovorí kuchárka a výživová poradkyňa Serena Poon.

Sú pre vás paradajky zlé?

Serena Poon hovorí, že paradajky si získali zlú povesť vďaka obľube makrobiotickej stravy, ktorá sa vyhýba okrem paradajok aj paprikám, zemiakom alebo baklažánu.

„Tieto rastliny obsahujú alkaloidy, prírodné látky generované pravdepodobne na ochranu rastliny pred hmyzom,“ vysvetľuje Poon. „Alkaloidy môžu ovplyvniť ľudský systém rôznymi spôsobmi a môžu byť toxické. Medzi rozpoznateľné alkaloidy patrí morfín, nikotín a solanín. Solanín je toxín, ktorý okrem iného napáda zemiaky.“

Alkaloidy pravdepodobne spôsobujú zápaly v tele, najmä u ľudí, ktorí sa stretávajú s IBS alebo črevnou neurózou alebo artritídou. Ale má to háčik. „Neexistujú žiadne vedecké dôkazy, ktoré by toto tvrdenie preukázali,“ hovorí Poon. „V skutočnosti existujú dôkazy o tom, že paradajky môžu pôsobiť protizápalovo. Niektorí ľudia však môžu mať zápalovú reakciu na paradajky alebo papriky a títo ľudia by sa im mali vyhnúť.“

Paradajky nie sú pre každého

Obe výživové odborníčky sa zhodujú na tom, že paradajky môžeme jesť podľa ľubovôle. Mali by sme si ale všímať to, či práve my nepatríme do skupiny ľudí, ktorým paradajky nerobia dobre. Takže ak si všimnete akýchkoľvek zvláštnych reakcií po konzumácii paradajok, môžete mať zlú reakciu na alkaloidy.

„Ľudia, ktorí sú alergickí na alkaloidy v paradajkách, môžu po konzumácii mať žihľavku, kožné vyrážky, svrbenie alebo nevoľnosť,“ hovorí Rissetto.

A pokiaľ máte problémy s refluxom, je dobré sa paradajkám vyhnúť úplne. „Rajčiny obsahujú kyselinu jablčnú a kyselinu citrónovú a ich konzumácia v príliš veľkom množstve môže spôsobiť, že váš žalúdok bude príliš prekyslený a dôjde k páleniu záhy alebo kyslému refluxu,“ poznamenáva Rissetto.

Pokiaľ sa vás ale nič z toho netýka, nenechajte sa ovplyvniť a jedzte paradajok, koľko chcete.

Zdroj: styl.instory.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 22. marca 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.