Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Upečte si skvelú pizzu z celozrnnej múky. Nie je to žiadna veda!

reklama:
Upečte si skvelú pizzu z celozrnnej múky. Nie je to žiadna veda!
Upečte si skvelú pizzu z celozrnnej múky. Nie je to žiadna veda! Foto: freepik.com

Milujete pizzu, ale kvôli diéte sa jej radšej vyhýbate? Upečte si túto verziu z celozrnnej múky, ktorá sa hodí aj do redukčného jedálnička.

Niet pochýb o tom, že klasické talianske pizze pripravené v tradičnej peci s autentickými surovinami sa nič nevyrovná. Pravdou ale tiež je, že je energeticky pomerne dosť výdatná – zvlášť pokiaľ obsahuje slaninu a tučnejšie druhy syrov. Pokiaľ sa snažíte schudnúť, nie je to práve najvhodnejší pokrm do redukčného jedálnička. Môžete si ju ale pripraviť tak, aby ste si pochutnali a zároveň dodržali svoj chudnúci plán. Ako na to?

Ako robí celozrnnú pizzu obľúbený taliansky šéfkuchár Vito Iacopelli? Pozrite sa na video, v ktorom vám prezradí svoj recept a postup:

Cesto z celozrnnej múky

Tradičná pizza sa pripravuje zo silnej hladkej múky s vysokým obsahom lepku, vďaka ktorému sa cesto dobre spracováva, je krásne pružné a dobre tvarovateľné. Pokiaľ si ale chcete pripraviť variant, ktorý bude z výživového hľadiska bohatší a lepšie zapadne do vášho stravovacieho plánu, siahnite po múke celozrnnej. Ako už z názvu vypovedá, vyrába sa z celého zrna, obsahuje mnohonásobne viac živín ako klasická biela múka.

Pre chudnutie aj celkové zdravie je zásadná vláknina, ktorej množstvo je v celozrnnej múke trojnásobne vyššie, a nájdeme v nej aj viac bielkovín. Vďaka tomu dokážu celozrnné výrobky dobre a na dlhú dobu zasýtiť, čo v praxi znamená, že ich obvykle stačí zjesť menej, a napriek tomu sa cítiť najedene. Okrem toho vláknina pozitívne pôsobí na hladinu cholesterolu a krvného cukru, taktiež je zásadná pre správne trávenie a zdravie tráviaceho traktu.

Menej kalórií? Záleží na ostatných surovinách

Niekedy sa môžete stretnúť s mýtom, že celozrnná múka je menej kalorická, a je možné si ju preto dopriať vo väčšom množstve. Opak je pravdou. Celozrnná múka obsahuje rovnako – niekedy dokonca o trochu viac kalórií – ako klasická biela múka. Pokiaľ chcete znížiť celkovú energetickú hodnotu pizze, použite menej tučné suroviny na jej obloženie.

Použite napríklad chudú šunku, mozzarellu light alebo tvrdý syr do 30% tuku v sušine. Pokiaľ máte v obľube olivy, použite ich menšie množstvo a časť ich nahraďte napríklad paprikou, cibuľou alebo iným obľúbeným druhom zeleniny. Nezabudnite na korenie a bylinky – sušené oregano a bazalka dodajú pizzi správnu chuť, rovnako tak rozmarín, tymián a cesnak.

Ako na cesto z celozrnnej múky?

Pokiaľ nemáte s celozrnnou múkou skúsenosti, počítajte s tým, že sa s ňou môže o trochu horšie pracovať ako s klasickým bielym variantom. Každý druh inak saje vodu, takže je možné, že budete musieť jej množstvo upravovať. Začnite vždy s menším množstvom a postupne pridávajte. Cesto je hutnejšie, ale malo by byť vláčne a nemalo by príliš lepiť. Ak máte kuchynského robota, zverte miesenie jemu – obvykle to trvá 5-10 minút. Ručné spracovanie vám zaberie zhruba dvojnásobok času.

Pizza z celozrnnej múky

Doba prípravy: 60 minút + 60 minút kysnutia
Počet porcií: 2 stredné pizze

Ingrediencie na cesto:

250 g celozrnnej múky (špaldová alebo pšeničná)
150-200 ml vody
10 ml olivového oleja
10 g čerstvého droždia
5 g soli

Ingrediencie na obloženie:

1 plechovka krájaných paradajok
50-100 g kvalitnej šunky
100 g mozzarelly
2 lyžice strúhaného parmezánu
1 cibuľa
50 g šampiňónov
20 g čiernych olív
1 strúčik cesnaku
1 lyžica olivového oleja
1-2 lyžičky sušeného oregana

Príprava:

Všetky suroviny na cesto si vopred odvážte. Do misky rozdrobte droždie a rozmiešajte ho v 100 ml vlažnej vody. Pridajte 2 lyžice múky, premiešajte a na teplom mieste nechajte vzísť kvások. Počas 15 minút by mal začať napučiavať a peniť.
Do misky nasypte zvyšnú múku a soľ. Premiešajte, uprostred utvorte jamku a nalejte do nej olivový olej a potom kvások. Vareškou, rukami alebo v robote začnite spracovávať cesto. Postupne prilievajte vodu, aby sa všetka múka prepojila a vzniklo kompaktné, vláčne cesto, ktoré sa nebude rozpadať.
Cesto prikryte vlhkou utierkou alebo kuchynskou fóliou a nechajte 60 minút kysnúť. Potom ho rozdeľte na dva diely a rukami ho postupne po stranách roztiahnite a vytvarujte do kruhu.
Počas kysnutia zmiešajte (alebo rozmixujte) paradajky s prelisovaným cesnakom a oreganom. Mozzarellu nakrájajte na plátky a nastrúhajte parmezán. Nakrájajte aj olivy, očistené šampiňóny, cibuľu a šunku.
Rúru rozpáľte na 250 ºC aj s plechom, na ktorom budete pizzu piecť.
Pripravené placky preložte na papier na pečenie, potrite paradajkovou zmesou a rozložte na ne pripravené ingrediencie. Okraje potrite olivovým olejom. Potom pizzu aj s papierom na pečenie opatrne položte na rozpálený plech. Teplotu stiahnite na 220 ºC a pečte 7-10 minút.

Zdroj: www.allrecipes.com, sallysbakingaddiction.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 10. februára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.