- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Upečte si skvelú pizzu z celozrnnej múky. Nie je to žiadna veda!
Upečte si skvelú pizzu z celozrnnej múky. Nie je to žiadna veda!
Milujete pizzu, ale kvôli diéte sa jej radšej vyhýbate? Upečte si túto verziu z celozrnnej múky, ktorá sa hodí aj do redukčného jedálnička.
Niet pochýb o tom, že klasické talianske pizze pripravené v tradičnej peci s autentickými surovinami sa nič nevyrovná. Pravdou ale tiež je, že je energeticky pomerne dosť výdatná – zvlášť pokiaľ obsahuje slaninu a tučnejšie druhy syrov. Pokiaľ sa snažíte schudnúť, nie je to práve najvhodnejší pokrm do redukčného jedálnička. Môžete si ju ale pripraviť tak, aby ste si pochutnali a zároveň dodržali svoj chudnúci plán. Ako na to?
Ako robí celozrnnú pizzu obľúbený taliansky šéfkuchár Vito Iacopelli? Pozrite sa na video, v ktorom vám prezradí svoj recept a postup:
Cesto z celozrnnej múky
Tradičná pizza sa pripravuje zo silnej hladkej múky s vysokým obsahom lepku, vďaka ktorému sa cesto dobre spracováva, je krásne pružné a dobre tvarovateľné. Pokiaľ si ale chcete pripraviť variant, ktorý bude z výživového hľadiska bohatší a lepšie zapadne do vášho stravovacieho plánu, siahnite po múke celozrnnej. Ako už z názvu vypovedá, vyrába sa z celého zrna, obsahuje mnohonásobne viac živín ako klasická biela múka.
Pre chudnutie aj celkové zdravie je zásadná vláknina, ktorej množstvo je v celozrnnej múke trojnásobne vyššie, a nájdeme v nej aj viac bielkovín. Vďaka tomu dokážu celozrnné výrobky dobre a na dlhú dobu zasýtiť, čo v praxi znamená, že ich obvykle stačí zjesť menej, a napriek tomu sa cítiť najedene. Okrem toho vláknina pozitívne pôsobí na hladinu cholesterolu a krvného cukru, taktiež je zásadná pre správne trávenie a zdravie tráviaceho traktu.
Menej kalórií? Záleží na ostatných surovinách
Niekedy sa môžete stretnúť s mýtom, že celozrnná múka je menej kalorická, a je možné si ju preto dopriať vo väčšom množstve. Opak je pravdou. Celozrnná múka obsahuje rovnako – niekedy dokonca o trochu viac kalórií – ako klasická biela múka. Pokiaľ chcete znížiť celkovú energetickú hodnotu pizze, použite menej tučné suroviny na jej obloženie.
Použite napríklad chudú šunku, mozzarellu light alebo tvrdý syr do 30% tuku v sušine. Pokiaľ máte v obľube olivy, použite ich menšie množstvo a časť ich nahraďte napríklad paprikou, cibuľou alebo iným obľúbeným druhom zeleniny. Nezabudnite na korenie a bylinky – sušené oregano a bazalka dodajú pizzi správnu chuť, rovnako tak rozmarín, tymián a cesnak.
Ako na cesto z celozrnnej múky?
Pokiaľ nemáte s celozrnnou múkou skúsenosti, počítajte s tým, že sa s ňou môže o trochu horšie pracovať ako s klasickým bielym variantom. Každý druh inak saje vodu, takže je možné, že budete musieť jej množstvo upravovať. Začnite vždy s menším množstvom a postupne pridávajte. Cesto je hutnejšie, ale malo by byť vláčne a nemalo by príliš lepiť. Ak máte kuchynského robota, zverte miesenie jemu – obvykle to trvá 5-10 minút. Ručné spracovanie vám zaberie zhruba dvojnásobok času.
Pizza z celozrnnej múky
Doba prípravy: 60 minút + 60 minút kysnutia
Počet porcií: 2 stredné pizze
Ingrediencie na cesto:
250 g celozrnnej múky (špaldová alebo pšeničná)
150-200 ml vody
10 ml olivového oleja
10 g čerstvého droždia
5 g soli
Ingrediencie na obloženie:
1 plechovka krájaných paradajok
50-100 g kvalitnej šunky
100 g mozzarelly
2 lyžice strúhaného parmezánu
1 cibuľa
50 g šampiňónov
20 g čiernych olív
1 strúčik cesnaku
1 lyžica olivového oleja
1-2 lyžičky sušeného oregana
Príprava:
Všetky suroviny na cesto si vopred odvážte. Do misky rozdrobte droždie a rozmiešajte ho v 100 ml vlažnej vody. Pridajte 2 lyžice múky, premiešajte a na teplom mieste nechajte vzísť kvások. Počas 15 minút by mal začať napučiavať a peniť.
Do misky nasypte zvyšnú múku a soľ. Premiešajte, uprostred utvorte jamku a nalejte do nej olivový olej a potom kvások. Vareškou, rukami alebo v robote začnite spracovávať cesto. Postupne prilievajte vodu, aby sa všetka múka prepojila a vzniklo kompaktné, vláčne cesto, ktoré sa nebude rozpadať.
Cesto prikryte vlhkou utierkou alebo kuchynskou fóliou a nechajte 60 minút kysnúť. Potom ho rozdeľte na dva diely a rukami ho postupne po stranách roztiahnite a vytvarujte do kruhu.
Počas kysnutia zmiešajte (alebo rozmixujte) paradajky s prelisovaným cesnakom a oreganom. Mozzarellu nakrájajte na plátky a nastrúhajte parmezán. Nakrájajte aj olivy, očistené šampiňóny, cibuľu a šunku.
Rúru rozpáľte na 250 ºC aj s plechom, na ktorom budete pizzu piecť.
Pripravené placky preložte na papier na pečenie, potrite paradajkovou zmesou a rozložte na ne pripravené ingrediencie. Okraje potrite olivovým olejom. Potom pizzu aj s papierom na pečenie opatrne položte na rozpálený plech. Teplotu stiahnite na 220 ºC a pečte 7-10 minút.
Zdroj: www.allrecipes.com, sallysbakingaddiction.com, www.dumazahrada.cz