Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tieto potraviny sú príčinou vašej zápchy!

reklama:
Tieto potraviny sú príčinou vašej zápchy!
Tieto potraviny sú príčinou vašej zápchy! Foto: www.freepik.com

Zápcha je najčastejšou gastrointestinálnou ťažkosťou, ktorá postihuje milióny ľudí všetkých vekových kategórií po celom svete. Častou príčinou je pritom strava. Ako potraviny a nápoje sťažujú pravidelné vyprázdňovanie?

Zápchou všeobecne rozumieme malé množstvo tvrdej, suchej stolice, ktorú vylučujeme menej ako trikrát týždenne. Naopak normálna frekvencia vyprázdňovania je trikrát denne až trikrát týždenne.

Medzi ďalšie príznaky zápchy patrí bolesť alebo problémy s vylučovaním, pocit, že ste sa úplne nevyprázdnili, nadúvanie a žalúdočné problémy.

Väčšina ľudí sa už vo svojom živote so zápchou pravdepodobne aspoň raz stretla. Pretrvávajúce problémy potom nazývame chronickou zápchou, ktorá môže negatívne ovplyvniť kvalitu vášho života a viesť ku komplikáciám, ako sú hemoroidy alebo mechanickému poškodeniu, pokiaľ sa nelieči.

Aká strava má negatívny vplyv na naše zažívanie?

Rafinované zrná

„Rafinované obilniny, ako je biely chlieb, biele cestoviny a biela ryža, sú známe tým, že môžu prispievať k zápche,“ povedala HuffPost registrovaná dietologička Stefani Sassosová, riaditeľka výživy a fitness pre Good Housekeeping Institute. Sladké pečivo, ako sú sušienky a koláče, rovnako ako múčne tortilly, tiež spadajú do tejto kategórie.

To je spôsobené skutočnosťou, že majú nižší obsah vlákniny ako celozrnné varianty. „Vláknina podporuje pravidelnosť vyprázdňovania tým, že pomáha potravinám prechádzať tráviacim systémom,“ povedala gastroenterologička Supriya Raová pre HuffPost. „Je to preto, že vláknina absorbuje vodu a hromadí stolicu, čo uľahčuje jej priechod.“

Syry a mliečne výrobky

„Mliečne výrobky, ako je syr, majú tendenciu mať vysoký obsah tuku, ale nízky obsah vlákniny, čo môže zhoršiť zápchu,“ uviedla gastroenterologička Rabia A. De Latourová.

U ľudí s intoleranciou laktózy vedie konzumácia mliečnych výrobkov naopak obvykle k hnačke a plynatosti.

Červené mäso

Červené mäso, ako je hovädzie a bravčové, neobsahuje žiadnu vlákninu a má často vysoký obsah tuku a železa, čo oboje môže spôsobovať zápchu.

Tento druh mäsa je tiež bohatý na bielkoviny, najsýtejšie makronutrienty. To znamená, že sa po zjedení steaku alebo burgeri môžete cítiť sýti, takže je menej pravdepodobné, že ešte siahnete po potravinách s vysokým obsahom vlákniny, ako je ovocie a zelenina.

Vyprážané jedlá

Hranolky, vyprážané kurča, mozzarellové tyčinky a ďalšie vyprážané pokrmy môžu tiež prispieť k zápche. „Vyprážané mastné jedlá majú veľmi vysoký obsah tuku a môžu byť pre telo ťažko stráviteľné, čo prispieva k zápche. Navyše často neobsahujú vlákninu,“ vysvetlila Sassosová.

U iných ľudí môžu tieto druhy potravín naopak viesť k naliehavejšej a redšej stolici – závisí to od jednotlivcov a ďalších zložiek ich stravy.

Alkohol

U mnohých jedincov vedie nočné pitie k mäkkej stolici alebo hnačke. V iných prípadoch môže mať opačný účinok a vyvolať zápchu.

Alkohol potláča uvoľňovanie vazopresínu, hormónu, ktorý pomáha vášmu telu zadržiavať tekutiny tým, že hovorí obličkám, aby reabsorbovali vodu, skôr než ju vylučovali.

„To je dôvod, prečo ľudia viac močom, keď pijú, čo vedie k dehydratácii a následnej zápche,“ uviedla gastroenterologička Sunana Sohiová.

Zdroj: www.novinky.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 20. marca 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.