Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mrkvová torta s mascarpone. Exkluzívny dezert plný chutí

reklama:
Mrkvová torta s mascarpone. Exkluzívny dezert plný chutí
Mrkvová torta s mascarpone. Exkluzívny dezert plný chutí Foto: www.freepik.com

Ako môžu mrkvovú tortu vylepšiť osvedčené vychytávky od profíkov? Stačí pridať pár špeciálnych ingrediencií a na svete je exkluzívny dezert plný chutí. Aké sú to? Stačí sa pozrieť do nášho receptu.

Ingrediencie pre:
1 torta
Korpus

4 ks vajcia
200 g trstinového cukru
2 lyžičky vanilkovej pasty
450 g polohrubej múky
1 lyžica javorového sirupu
1 ks kypriaceho prášku do pečiva
2 lyžičky mletej škorice
150 ml oleja
150 ml mlieka
10 ks veľkej mrkvy
150 g vlašských orechov
1/2 ks kôry z bio pomaranča
1 lyžica masla na vymazanie
2 lyžice hrubej múky na vysypanie

Krém

700 ml smotany na šľahanie
350 g mascarpone
2 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička vanilkovej pasty
140 g práškového cukru

Občas sa vám nechce riskovať a hľadáte jednoduchý recept, o ktorom viete, že vyjde. Nie je nič jednoduchšie ako v týchto prípadoch vyskúšať postup podľa ostrieľaných odborníkov, ktorí už majú všeličo odpečené. My sme pre vás získali recept na mrkvovú tortu od Andrey Vávrovej, šéfcukrárky známej pražskej reštaurácie Hlinená bašta. Vďaka jej trikom a vycibreným chutiam vyšvihnete ľavú zadnú netradičnú mrkvovú tortu so smotanovým krémom. Láska na prvé sústo.

Postup
01.

Oddeľte od seba žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľahajte s trstinovým cukrom a javorovým sirupom. Do vyšľahaného krému ku koncu zašľahajte aj vanilkovú pastu alebo zrniečka z jedného vanilkového struku. Do zmesi prilejte olej, 1,5 dcl mlieka a ďalej šľahajte. Vsypte múku s kypriacim práškom a mletú škoricu. Pokiaľ by bolo cesto tuhé, prilejte ešte trochu mlieka.

Tip: Nemáte doma javorový sirup? Nevadí, môžete ho ľahko nahradiť medom.
02.

Z bielkov vyšľahajte sneh a zapracujte ho opatrne do cesta. Mrkvy očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle, orechy nasekajte na strednú veľkosť, pomarančovú kôru nastrúhajte. Všetko zapracujte do cesta.
03.

Pripravte tortovú formu, ktorú vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Forma môže byť guľatá, ale je možné zvoliť aj plech. Do vysypanej formy vylejte cesto a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 °C (teplovzdušná na 160 °C). Pečte asi 45-50 minút. Pokiaľ si nie ste istí, použite na kontrolu prepečenia špajľu.

04.

Na krém: Šľahačku vyšľahajte, pridajte cukor, sirup, vanilkovú pastu a citrónovú šťavu. Do krému opatrne zašľahajte mascarpone. Vychladnutý korpus rozrežte tortovou pílkou na 2 alebo aj 3 pláty. Jednu časť namažte krémom a zlepte k sebe (v prípade troch vrstiev opakujte). Nechajte si krém na pomazanie vŕšku a bokov.
05.

Tortu ozdobte podľa ľubovôle, napríklad vršok aj boky pomažte krémom, alebo nechajte tortu ako naháča z boku nepomazaného. Nazdobte nasekanými orechmi, malými mrkvičkami z marcipánu, nastrúhanou čerstvou mrkvou a nastrúhanou pomarančovou kôrou.

Zdroj. www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 22. marca 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.