Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jedlá dekorácia na Veľkonočný stôl

reklama:
Jedlá dekorácia na Veľkonočný stôl
Jedlá dekorácia na Veľkonočný stôl Foto: depositphotos.com

Kysnuté sladké cesto patrí k Veľkej noci rovnako neodmysliteľne ako k Vianociam. A zatiaľ čo na Vianoce sa pečie vianočka, na Veľkú noc to býva mazanec. Pokiaľ vás už ale klasické mazancové bochníčky tak trochu omrzeli, vyskúšajte recept na tento veniec. Nielenže krásne vyzerá, ale aj ho môžete zjesť.

Ingrediencie pre:
1 kus
Cesto

500 g hladkej múky
110 g masla
110 g cukru krupica
2 ks vajcia
30 g droždia
250 ml mlieka
1 štipka soli
1 lyžička citrónovej kôry
1 hrsť hrozienok
1/2 lyžičky mletej vanilky
1 lyžica oleja
1 hrsť mandľových lupienkov

U tohto venca z mazancového cesta hrozí, že zmizne zo stola rýchlosťou blesku. Potom majte ešte radšej v zálohe aj nejedlé dekorácie zo škrupín. Veríme, že tých máte v tomto období dostatok.

Postup
01.

Mlieko ohrejte tak, aby bolo vlažné, a asi 50 ml ho odlejte do misky. Pridajte k nemu 1 lyžicu cukru a rozdrobené droždie, všetko premiešajte a uložte asi na štvrť hodinky do tepla, aby vzišiel kvások.
02.

Dve vajcia umyte teplou vodou od prípadných nečistôt, oddeľte žĺtky od bielkov a škrupiny si tentoraz schovajte, budete ich ešte potrebovať! Maslo nechajte v teple zmäknúť a potom ho za postupného prisypávania zostávajúceho cukru utrite so žĺtkami dohladka.

03.

K ušľahanej zmesi pridajte hladkú múku, štipku soli, nastrúhanú citrónovú kôru, podľa chuti vanilku alebo 1/2 lyžičky vanilkového extraktu, hrozienka, vzídený kvások a zvyšok vlažného mlieka a zarobte cesto. Mlieko pridávajte skôr postupne, jeho množstvo záleží na tom, ako veľmi „savá“ je vaša múka. Menej ako 200 ml ho ale určite nebude! Cesto nesmie byť tuhé ani riedke, ideálnu konzistenciu spoznáte podľa toho, že je krásne pružné a pritom na dotyk nelepí.
04.

Hotové cesto prikryte čistou utierkou a uložte do tepla vykysnúť. Pokiaľ ešte kúrite, tak na kúrenie, inak je ideálne okno, na ktoré svieti slniečko. Cesto kysne asi 40 minút.
05.

Nakysnuté cesto vyklopte na pracovnú plochu poprášenú hladkou múkou a ešte raz ho prepracujte. Potom ho rozdeľte na 3 rovnako veľké časti az každej z nich vyvaľkajte dlhý prameň. Z nich potom spleťte veniec, jednoducho ako vrkoč (skúsiť tiež môžete zo 4 prameňov). Jeho začiatok ale nechajte voľný a koniec do neho zase zapleťte, nech má veniec pravidelný tvar. Veniec pleťte rovno na plechu vystlanom papierom na pečenie alebo ho naň potom opatrne preneste.

06.

V miske rozšľahajte vajíčko, hotový veniec ním opatrne potrite a posypte plátkami mandlí. Umyté štyri polovice škrupín z vajec zvonku potrite tukom (stačí troška oleja alebo kúsok masla) a v pravidelných rozostupoch ich vtlačte do venca. Počas pečenia v ňom udržia jamky, do ktorých potom zapadnú vami ozdobené vajíčka. Veniec vložte do rúry a pečte pri 200 ° C asi 35-40 minút dozlatista. Upečený veniec nechajte trochu vychladnúť, opatrne dajte dole škrupiny a do dielíkov vložte kraslice. Máte hotovú krásnu veľkonočnú dekoráciu!

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 28. marca 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.