- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Je dobré dať si každý deň jedno pivo? A čo sa stane s vašim telom, keď budete pravidelne popíjať pivo?
Je dobré dať si každý deň jedno pivo? A čo sa stane s vašim telom, keď budete pravidelne popíjať pivo?
Pivo považujeme za národný nápoj a niektorí si bez neho nedokážu predstaviť poriadny odpočinok. Pivom radi zapíjame výdatný obed alebo si pri ňom posedíme s priateľmi v krčme. Hoci sa v ňom nachádza množstvo zdravia podporujúcich látok, rizikový je jeho obsah alkoholu.
Pivo je plné vitamínov a minerálov
Na uvarenie piva sládok potrebuje štyri základné suroviny: vodu, obilný slad, chmeľ a pivovarské kvasnice. Vďaka týmto zložkám sa do piva dostáva celý rad vitamínov a minerálov. Okrem draslíka a sodíka sú v pive hojne zastúpené aj chloridy, vápnik, horčík, fosfor a kremík. Pivo ale nie je chudobné ani na vitamíny. Najviac vitamínov sú zo skupiny B, a to hlavne vďaka obilnému sladu a pivovarským kvasniciam. Hoci pivo obsahuje aj alkohol, jeho pozitívne účinky prevažujú nad tými negatívnymi. To ale platí za predpokladu, že pivo pijete s mierou aj s rozumom. „Čo sa týka piva, tak stále ide o alkoholický nápoj a musí sa s ním zaobchádzať opatrne, čiže piť ho striedmo. Takýto spôsob konzumácie môže pomáhať kardiovaskulárnemu systému. Podľa niektorých odhadov ide o 20 gramov čistého alkoholu na deň pre ženy a 40 gramov pre môže,“ upozornil Pavel Dostálek, svetovo uznávaný vedec, ktorý sa zameriava na chemické procesy sprevádzajúce výrobu piva v rozhovore pre Radiožurnál.
Čo sa stane, keď budete pravidelne piť pivo?
Pokiaľ sa budete držať striedmej konzumácie, pivo môže mať priaznivý vplyv v oblasti prevencie mnohých civilizačných chorôb. Podľa vedeckej štúdie u dospelého jedinca môže znížiť riziko aterosklerózy, redukovať stres, podporovať krvný obeh i trávenie a niektoré zložky obsiahnuté v pive majú dokonca protinádorový a antibakteriálny charakter. „U akéhokoľvek alkoholického nápoja je základom jednoznačne striedma konzumácia, čo v prípade piva znamená maximálne pol litra až liter denne u mužov a 0,6 litra denne u žien. V takomto množstve má pivo pozitívny vplyv predovšetkým na kardiovaskulárny systém, vylučovací aj tráviaci systém,“ píše MUDr. Petr Matloch na webových stránkach nemocnice AGEL Třinec-Podlesí. „Striedma konzumácia piva konkrétne znižuje mieru aterosklerózy, čiže kôrnatenia tepien, s čím súvisí aj nižšie riziko ischemickej choroby srdcovej či cievnej mozgovej príhody. Pivo je tiež močopudné a zvyšuje vylučovanie žlče, čo eliminuje tvorbu močových a žlčových kameňov. Nie každé pivo je však telu rovnako prospešné. Kvalita piva sa odvíja od kvality surovín a predovšetkým vody. Ideálna je pitná studničná voda, naopak nehodí sa chlórovaná voda. Kvalitné pivo potom obsahuje množstvo vitamínov, hlave zo skupiny B, minerály draslík, sodík, horčík, vápnik či chloridy, a tiež rastlinné polyfenoly, ktoré majú antioxidačné účinky,“ dodáva MUDr. Matloch.
Pivo dokáže pomôcť ženám v menopauze
Vďaka obsahu fytoestrogénov, teda látke podobnej ženskému hormónu estrogénu, ktorého produkcia počas klimaktéria klesá, môže byť podľa vedeckej štúdie pitie piva pre ženy v menopauze prospešné. Mnoho žien totiž musí na zmiernenie postmenopauzálnych symptómov dopĺňať hormóny formou chemických produktov obsahujúce fytoestrogény. Potvrdil to aj v Českom rozhlase Karel Kosař, riaditeľ Výskumného ústavu pivovarského a sladárskeho v Prahe. „Fytoestrogén, ktorý sa nachádza v pive má identické zloženie ako ženský estrogén. Našou úlohou je vyrobiť nízkoalkoholické pivo s vyšším obsahom fytoestrogénov. Ich vyšší obsah povedie k zlepšeniu zdravia žien v období menopauzy. Očakávame, že to povedie aj k spomaleniu rednutia kostí, čo je negatívny fenomén menopauzy.“
Zdroj: www.svetzeny.cz