- Zivotsdetmi
- Články
- Zdravie ženy
- Čo spôsobuje plynatosť a ako sa zbaviť nadúvania
Čo spôsobuje plynatosť a ako sa zbaviť nadúvania
Plynatosť môže byť niekedy nepríjemná, no je to prirodzená súčasť nášho tráviaceho procesu. Ako sa však vyrovnať s týmto často tabuizovaným javom a čo robiť, ak je nadmerná? Objavte prírodné spôsoby, ako zlepšiť svoje trávenie a znížiť nepohodlie spojené s plynatosťou.
Plynatosť je úplne prirodzeným javom nášho tela, hoci je spoločensky často vnímaná ako niečo nepríjemné. Tento odpor je možné vysvetliť predovšetkým tým, že pachy, ktoré plynatosť sprevádza, môžu byť naozaj nepríjemné. Napriek tomu plynatosť signalizuje, že náš tráviaci systém pracuje, ako má. Akými spôsobmi môžeme teda zmierniť pachy a čo robiť v prípade nadmerného nadúvania?
Ako vznikajú plyny?
Črevný plyn vzniká počas konzumácie jedla, ktoré je následne žuvané, zmiešané so slinami, prechádza pažerákom a ukladá sa v žalúdku. Tam je jedlo spracované žalúdočnými šťavami, skôr než prejde do čriev, kde sa vytvára stolica a následne je vylúčená z tela. Pokiaľ niektoré potraviny nie sú plne spracované žalúdočnými šťavami, stretnú sa s črevnými baktériami. Toto stretnutie vedie k neúplnému tráveniu potravy črevnou flórou, čo spôsobuje nadúvanie ako reakciu na fermentáciu zostávajúcich potravín, vytvárajúcich zápach.
Niektoré potraviny spôsobujú nadúvanie viac než iné, napríklad karfiol, ružičkový kel a biele fazuľky. V prípade ovocia sú to najmä jablká, hrušky alebo čerešne, kvôli vysokému obsahu fruktózy, ktorá nie je pre asimiláciu potravín príliš priaznivá. Plynatosť môžu spôsobovať aj žuvačky alebo sýtené nápoje obsahujúce cukor známy ako sorbitol. Preto by sme mali obmedziť ich nadmernú konzumáciu.
Okrem toho, je dôležité zamerať sa na správne dýchanie počas jedla, pomalé žuvanie a vyhýbanie sa hovoreniu s plnými ústami, čo môže znižovať množstvo vzduchu, ktoré prijímame a tým pádom aj potenciálnu plynatosť.