Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo piecť na Veľkú noc?

reklama:
príprava na pečenie
Čo piecť na Veľkú noc? Foto: www.freepik.com

Približujú sa Veľkonočné sviatky a s nimi aj čas tradičného pečenie. Poznáte, ktoré dni sú ideálne na prípravu judášov, mazanca či veľkonočného baránka podľa našich predkov? Prinášame vám  rady, ktoré vás prevedú týmito tradíciami a ponúknu aj moderný pohľad na veľkonočné pečivo.

Zaujíma vás, kedy je najlepší čas na pečenie judášov, kedy sa pustiť do mazanca a kedy by nemal nechýbať veľkonočný baránok? Naše dedičstvo a tradície nám hovoria, že každé z týchto sladkých pečív malo svoj určený deň na prípravu počas Veľkej noci.

Popolcová streda alebo Zelený štvrtok: Judáše

judášky
Čo piecť na Veľkú noc?Foto: depositphotos.com

Judáše, tradičná súčasť veľkonočného stola, sa vyrábajú z kysnutého cesta sladeného medom. Tieto sladkosti pripomínajú zradu Judáša a podľa ľudovej tradície by sa mali konzumovať na Zelený štvrtok, deň odpustenia. Na pečenie judášov je ideálny čas už popolcová streda alebo skoro ráno na Zelený štvrtok.

Zvyk z našej minulosti hovorí, že judáše na Zelený štvrtok na raňajky zabezpečia ochranu pred zdravotnými problémami a udržia zdravie na pevno. Verilo sa, že osoba, ktorá si na Zelený štvrtok pochutná na judášoch, bude v nasledujúcom roku chránená pred bodnutím osy alebo uštipnutím hada.

Biela sobota: Mazanec

mazanec
Čo piecť na Veľkú noc?Foto: ttps://www.freepik.com/

Podľa tradície by sa mazanec mal piecť na Bielu sobotu, aby bol pripravený na Veľkonočnú nedeľu. V tento deň brávali gazdinky mazanec do kostola na posvätenie, odtiaľ pochádza aj jeho názov. Tento bochník symbolizoval odriekanie a oslavu nového života. Bohatšie rodiny piekli na Bielu sobotu viacero menších mazancov, často obohatených o tvaroh a hrozienka alebo posypaných plátkami mandlí.

Biela sobota: Veľkonočný baránok

veľkonočný baránok
Čo piecť na Veľkú noc?Foto: depositphotos.com

Veľkonočný baránok, ktorý sa tradične pečie na Bielu sobotu, bol pripravený na posvätenie v kostole počas Veľkonočnej nedele. Na rozdiel od judášov a mazanca, veľkonočný baránok sa obvykle pripravuje z klasického tvarohového cesta a jeho chuť je nezameniteľná.

Kedy určite nepiecť o Veľkej noci? Na Veľký piatok

Ak sa rozhodnete pre pečenie tradičného veľkonočného pečiva mimo ustanovených dní, vyvarujte sa pečenia na Veľký piatok. Podľa ľudovej povesti je tento deň na pečenie zakázaný.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. marca 2024

Som milovníčka dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.