- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Čím nahradiť vajcia? Máme pre vás 7 super tipov, ktoré naozaj fungujú
Čím nahradiť vajcia? Máme pre vás 7 super tipov, ktoré naozaj fungujú
Vajíčka sú dôležitou ingredienciou v mnohých receptoch na sladké aj slané jedlá. Pokiaľ ale počas príprav zistíte, že v chladničke žiadne nie je, nezúfajte. Tieto alternatívy budú fungovať rovnako dobre.
Na prvý pohľad sa zdá, že sa bez vajec v kuchyni nemožno zaobísť. Pridávajú sa do sladkých ciest, kde majú funkciu spojiva aj kypridla, potrebné sú v krémoch, používajú sa aj pri príprave sekanej a ďalších pokrmov z mletého mäsa, slaných placiek alebo cestíčok na obaľovanie. Môže sa ale stať, že budete potrebovať alternatívu. Dôvodom môžu byť zdravotné problémy, vegánske stravovanie alebo len fakt, že vám práve v chladničke všetky vajíčka dôjdu. Nasledujúce potraviny ich zvládnu zastúpiť, ale iba v prípade, že recept vyžaduje len dve vajcia. Pri vyššom počte už by sa dielo nemuselo podariť.
1) Banán
Polka roztlačeného alebo rozmixovaného banánu hravo nahradí v receptoch jedno vajíčko. Najlepšie sa na to hodia prezreté banány, ktorých šupka začína hnednúť. Dobre vám poslúži pri príprave múčnikov, lievancov, palaciniek aj krémov. Počítajte však s tým, že vo výslednom jedle sa ich chuť prejaví.
2) Jablčné pyré
Do cesta na koláče a ďalšie múčniky môžete namiesto vajec použiť jablčné pyré, prípadne detskú výživu. Jedno vajíčko vám nahradí 5 lyžíc pyré zmiešaných s lyžičkou kypriaceho prášku.
3) Chia semienka
Semienka chia vytvárajú po kontakte s tekutinou gél, ktorý vám výborne poslúži ako spojivo. Jednu lyžičku mletých semienok zmiešajte s tromi lyžicami vody a nechajte 15 minút odstáť. V tomto množstve nahradí jedno vajce v trených cestách, plackách, plnkách aj sekanej.
4) Nálev z cíceru
Idete vyrobiť bielkový sneh bez vajec? Prekvapivo áno! Použiť môžete nálev z konzervovaného cíceru, ktorý po vyšľahaní získa rovnakú konzistenciu. Tento vegánsky sneh, nazývaný aj aquafaba, sa hodí na prípravu krémov, pusiniek, majonézy i múčnikov. Vo videu sa môžete pozrieť, ako na to:
5) Hraška
Strukovino-obilná zmes sa hodí nielen na zahustenie omáčok a polievok, ale zvládnete s ňou aj obaliť mäso bez použitia vajec. Vanilkový variant je určený na pečenie – 20 g zmesi nahradí jedno vajce.
6) Prášok do pečiva
Praktickou a jednoduchou alternatívou je zmes z jednej lyžičky kypriaceho prášku, lyžice oleja a lyžice vody, ktorá nahradí jedno vajce. Hodí sa napríklad do lievancov, palaciniek, placiek alebo cestíček na obaľovanie zeleniny či mäsa.
7) Zemiak
Nemáte vajcia, ale zemiak áno? Problém je vyriešený. Aspoň ak sa chystáte smažiť karbonátky alebo piecť sekanú. Tri lyžice nastrúhaných surových zemiakov vám v mäsovej zmesi poslúžia ako spojivo namiesto jedného vajca.
Zdroj: choosegreen.cz, www.bezhladoveni.cz, recepty.cz, www.dumazahrada.cz