Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chrumkavá veľkonočná granola

reklama:
Chrumkavá veľkonočná granola
Chrumkavá veľkonočná granola Foto: www.freepik.com

Tiež už na Veľkú noc nechcete prichádzajúcim koledníkom dávať ako výslužku len kúpené sladkosti? Pripravte im zdravú dobrotu v podobe veľkonočnej granoly a doprajte sebe, svojim blízkym aj návštevníkom maškrtenie bez výčitiek.

Granola je pečené müsli, ktoré sa dá pripraviť na množstvo spôsobov na rôzne príležitosti. Zatiaľ čo na Vianoce zaručene uspejete s darčekom v podobe domácej perníkovej granoly, na Veľkú noc stačí pridať strúhanú mrkvičku a razom premeníte obyčajnú granolu na štýlovú výslužku pre koledníkov, ktorá na rozdiel od hromady sladkostí nespôsobí bruchabol.

Mrknite na postup prípravy v našom videu a čítajte ďalej, čím granolu ešte vylepšiť, aby bola výslužka čo najlákavejšia.

Ako pripraviť dokonalú veľkonočnú granolu?

Granola patrí k obľúbeným raňajkám a desiatam detí i dospelých. Akonáhle sa ovsené vločky spoja s medom či sirupom, vznikne po upečení chrumkavá lahôdka, ktorú si môžete vyladiť podľa vlastnej chuti.

Na veľkonočnú granolu budete potrebovať:

2 olúpané mrkvy
1 hrnček ovsených vločiek
1 a ½ čokoládových ryžových vločiek
väčšiu štipku muškátového orieška
štipku škorice
6 lyžíc javorového sirupu
3 lyžice vody
1 lyžicu kokosového oleja
2 – 3 hrsti hrozienok

Mrkvy postrúhajte nahrubo do misy, do ktorej pridajte ovsené vločky, ryžové vločky, štipku muškátového orieška, škoricu a všetko premiešajte dohromady.

Do zmesi pridajte javorový sirup, vodu, kokosový olej a premiešajte v kompaktnú hmotu.
Pripravenú zmes rozprestrite v čo najtenšej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 185°C. Pečte 75 – 85 minút. Granolu priebežne kontrolujte av priebehu pečenia párkrát premiešajte.
Po upečení prisypte hrozienka a nechajte úplne vychladnúť.
Granolu nasypte do celofánových vrecúšok, ozdobte mašľou a vytvorte balíček v tvare mrkvičky. Alebo presypte do vzduchotesných pohárov, v ktorých granola vydržia aj niekoľko mesiacov.

Čo ešte pridať do domácej granoly?

Granolu môžete vyšperkovať ako pred pečením, tak ju doladiť ďalšími ingredienciami až po upečení. Prezradíme vám pár osvedčených trikov, ako si granolu ochutiť a čo do nej pridať. Možností je nespočetné množstvo a pokojne sa môžete pustiť do vlastného experimentovania.

Namiesto javorového sirupu môžete použiť med alebo iné sladidlo, ako napríklad datľový, čakankový alebo agávový sirup.
Pred pečením môžete pridať aj orechy, semienka či plátky sušeného kokosu. Vždy ale dávajte pozor, aby sa pri pečení nespálili.
Po upečení je možné pridať akékoľvek sušené ovocie. Skvele sa hodia napríklad nakrájané figy, slivky, datle alebo višne. Rovnako tak lyofilizované ovocie v granole hrá na správnu chuťovú aj vizuálnu notu.
Granolu povznesú aj kúsky horkej čokolády pridané po upečení a vychladnutí.

Zdroj: www.apetitonline.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 28. marca 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.