Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Blahodarný sezam je zázrakom pre celkové zdravie tela

reklama:
Blahodarný sezam je zázrakom pre celkové zdravie tela
Blahodarný sezam je zázrakom pre celkové zdravie tela Foto: www.freepik.com

Do slovenskej kuchyne sa nehodí a kto doma varí exotické jedlá? To znamená, že so sezamovými semienkami sa v našich zemepisných šírkach stretávame len ojedinele a je to veľká škoda. Sezam je totiž urobený zázrak.

Sezam sa na Ďalekom východe cielene pestuje už niekoľko tisícročí, aj keď sa o pôvode sezamu dodnes špekuluje. Bez ohľadu na historické nedostatočnosti sa postupom času stal sezam kľúčovou surovinou od Ázie po Afriku. V obchodoch sa môžete stretnúť s bielymi sezamovými semienkami a tiež s tými čiernymi. Rozdiel medzi nimi je jednoduchý. Ide o chuť. Tmavé semienka sú viac aromatické a je im prisudzovaná mierne oriešková chuť, zatiaľ čo svetlé semienka sú na chuť jemné,

A prečo je teda sezam taký zázrak? Pre svoje nutričné výhody. Sezamové semienka sú veľkým zdrojom bielkovín, zdravých sacharidov, vlákniny, mastných kyselín, vitamínu B a rôznych minerálov vrátane medi, vápnika, železa, horčíka a mangánu. V lúpaných semenách sú navyše aj vitamíny A a E.

Sezamové semienka, či už tie tmavé alebo svetlé, sú skvelými antioxidantmi, ktoré zachytávajú voľné radikály a utlmujú zápal. A tým sa dostávame ku konkrétnym výhodám sezamu. Ten dokáže okrem iného úspešne bojovať s artritídou a štúdie preukázali, že dokonca znižuje bolesť, ktorá toto ochorenie sprevádza.

Ako už bolo povedané, sezam tiež dokáže byť účinný v boji proti zápalom v tele, avšak štúdia neriešila, či je lepšie jesť samotné semienka alebo niektoré sezamové produkty. Sezam tiež chráni srdce a podľa štúdií má preukázateľné účinky proti vysokému tlaku, krvným zrazeninám a je prínosom aj pre cievy a hladinu cholesterolu. Napríklad štúdia z roku 2014 preukázala, že muži trpiaci osteoartrózou kolena po užívaní 40 gramov sezamových semienok denne majú o 40 percent nižší celkový cholesterol a ešte výraznejšie menej LDL – zlého cholesterolu. Aj u týchto pacientov užívanie sezamu znížilo oxidačný stres, ktorý hrá pri vzniku oesteoartrózy veľkú úlohu.

Okrem samotných sezamových semienok existuje celý rad sezamových produktov, ktoré môžete zaradiť do svojho bežného života. Známe je tahini, čo je, zjednodušene povedané, taká pasta, ktorá sa používa pri varení exotických jedál. Možno ho použiť aj ako maslo a používa sa do rôznych omáčok alebo dipov a dáva sa aj do hummusu.

Klasickú sezamovú pastu nájdete predovšetkým v ázijskej kuchyni a od tahini ju spoznáte podľa farby. Ázijská pasta je tmavšia a dáva sa do polievok, rezancov aj ryže.

Sezamový olej bude v našich končinách asi najznámejší a môžete ho vlastne bežne používať v kuchyni, aj keď exotické jedlá bežne nevaríte. Na druhú stranu to ale nesmiete preháňať, pretože sezamový olej obsahuje veľmi veľa omega 6 mastných kyselín. A pretože ich obvykle ľudia majú v tele dostatok, nesmie sa to so sezamovým olejom preháňať. Na druhú stranu sa olej hodí pre všetkých, ktorí napríklad omega 6 mastné kyseliny musia prijímať napríklad formou doplnkov stravy.

A jedna dôležitá vec na záver. Sezam je síce veľmi prospešný pre ľudské zdravie, ale je to aj významný alergén. Pokiaľ teda trpíte alergiami, najprv bude lepšie sa presvedčiť, či je pre vás sezam bezpečný. Alergická reakcia na sezam totiž môže byť pomerne silná.

Zdroj: styl.instory.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 27. marca 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.