- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Ako si prečistiť pečeň a krv?
Ako si prečistiť pečeň a krv?
Objavte úžasné kombinácie ingrediencií, ktoré nielen obohatia váš jedálniček, ale aj posilnia vaše zdravie. Či už to budú nakladané uhorky, papriky, alebo niečo netradičné ako červená repa s cibuľou, tieto recepty vás určite prekvapia a zahrejú počas chladných dní.
Keď hľadáte ideálne zásoby do vašej zimnej špajze, neobmedzujte sa len na tradičné uhorky či papriky. Skúste experimentovať s netypickými surovinami, ktoré vás nielen príjemne zahrejú, ale môžu mať aj pozitívny vplyv na vaše zdravie. Napríklad kombinácia cesnaku, jablka a chilli nepatrí medzi bežné konzervované potraviny, ale vďaka jej jedinečným vlastnostiam by vás mohla nielen prekvapiť, ale aj prospieť vašej pečeni a celkovému zdraviu. Pri príprave nezabudnite použiť sterilizované poháre, aby vaše zásoby vydržali čo najdlhšie.
Recepty na takéto neobvyklé konzervy sú jednoduché a zaujmú vás možno nečakaným spojením ingrediencií. Nebojte sa experimentovať, pretože výsledné chute sú neodolateľné. Jedným z takýchto receptov je napríklad kaviár z červenej repy a cibule, ktorý si môžete pripraviť za pár minút. Táto zmes nie lenže skvele chutí, ale je aj plná vitamínov a minerálov, ktoré sú pre náš organizmus v zime obzvlášť dôležité.
Recepty, ktoré vám predstavíme, sú prekvapivo jednoduché a sľubujeme, že kombinácia chutí vás ohromí. Možno vás niektoré ingrediencie prekvapia, ale výsledkom budú delikatesy, ktoré si zamilujete. Odporúčame vyskúšať napríklad kaviár z vynikajúcej červenej repy a cibule, ktorý sa stane skvostom každej hostiny.
Na jeho prípravu budete potrebovať
- 2 repy
- 1 cibuľu
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- soľ podľa chuti
Repu musíte najskôr uvariť, čo bude trvať asi 1,5 hodiny. Necháme ju vychladnúť a potom ju nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu nakrájajte na malé kúsky a osmažte na strednom ohni s rastlinným olejmi. Mala by som byť priehľadná a po niekoľkých minútach k nej pridajte repu. Znížte teplotu a varte 5-6 minút za občasného miešania. Nechajte trochu vychladnutý a naplňte pohár.
Ďalší recept je tiež z repy, ale je doň ešte pridaná mrkva
Pripravte si:
- 2 repy
- 1 cibuľu
- 1 mrkva
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 5 lyžíc rastlinného oleja
- soľ a korenie na dochutenie
Repu tu budete tiež variť, ale nie tak dlho, postačí 30-40 minút. Vychlaďte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Cibuľu nakrájajte, mrkvy nastrúhajte. Cesnak prelisujte a na panvici najskôr rozohrejte olej. Usmažte cibuľu, pridajte cesnak. Na druhej panvici tiež rozohrejte olej a do neho vložte mrkvu. Pridajte repu a premiešajte. Pod pokrievkou potom na miernom ohni varte asi 10-15 minút. Zmiešajte s cibuľou a cesnakom, dochuťte soľou a korením, varte ešte 7 minút a nechajte dôjsť pod pokrievkou.
Jedným z najlepších spôsobov, ako zahrnúť červenú repu do vášho jedálnička, je jej kombinácia s bylinkami. Bylinky ako adžika pridávajú jedlám nielen vynikajúcu chuť, ale sú tiež bohaté na antioxidáty a majú protizápalové vlastnosti, ktoré ďalej podporujú detoxikačný proces.
Pripravte si:
- 2 repy
- 2 mrkvy
- 2 cibuľa
- zväzok petržlenu
- 2-3 lyžice oleja
- 1 lyžičku cukru
- 200 g adžiky
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 100 ml vody
- soľ podľa chuti
Najskôr si nastrúhajte mrkvu a repu. Cibuľu nakrájajte na malé kúsky. V panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu s mrkvou a varte 6-7 minút. Potom pridajte cukor a po ďalších dvoch minútach pridajte adžiku a tiež paradajkový pretlak. Zamiešajte, znížte teplotu a varte 6-8 minút. Pridajte do všetkého repu, zalejte vodou, osoľte, premiešajte a varte 15-20 minút. Pridajte petržlenovú vňať, vypnite sporák a nechajte 10-12 minút dôjsť.
Kombinácia s vlasškými orechmi
Budete potrebovať:
- 3-4 repy
- 2 cibuľa
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 3 lyžice paradajkovej pasty
- 500 ml paradajkového nálevu
- 1 štipku kyseliny citrónovej
- soľ a korenie na dochutenie
Repu uvarte do zmäknutia, čo znamená asi hodinu a pol. Potom ju zalejte studenou vodou a nechajte 10-15 minút stáť. Cibuľu nakrájajte na malé kúsky a repu následne postrúhajte na hrubom strúhadle. V panvici rozohrejte olej a usmažte cibuľu. Potom primiešajte repu a varte asi 5 minút. Pridajte paradajkový pretlak, kyselinu citrónovú, soľ a korenie, nezabudnite tiež na nálev. Premiešajte a nechajte vychladnúť.
Výborný je kaviár z repy s vlašskými orechmi, do ktorého ešte patrí sójová omáčka. Je to kombinácia, ktorej neodoláte, ale zároveň tým pomôžete k očiste vašich dôležitých orgánov.