Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako si prečistiť pečeň a krv?

reklama:
červená repa
Ako si prečistiť pečeň a krv? Foto: depositphotos.com

Objavte úžasné kombinácie ingrediencií, ktoré nielen obohatia váš jedálniček, ale aj posilnia vaše zdravie. Či už to budú nakladané uhorky, papriky, alebo niečo netradičné ako červená repa s cibuľou, tieto recepty vás určite prekvapia a zahrejú počas chladných dní.

Keď hľadáte ideálne zásoby do vašej zimnej špajze, neobmedzujte sa len na tradičné uhorky či papriky. Skúste experimentovať s netypickými surovinami, ktoré vás nielen príjemne zahrejú, ale môžu mať aj pozitívny vplyv na vaše zdravie. Napríklad kombinácia cesnaku, jablka a chilli nepatrí medzi bežné konzervované potraviny, ale vďaka jej jedinečným vlastnostiam by vás mohla nielen prekvapiť, ale aj prospieť vašej pečeni a celkovému zdraviu. Pri príprave nezabudnite použiť sterilizované poháre, aby vaše zásoby vydržali čo najdlhšie.

Recepty na takéto neobvyklé konzervy sú jednoduché a zaujmú vás možno nečakaným spojením ingrediencií. Nebojte sa experimentovať, pretože výsledné chute sú neodolateľné. Jedným z takýchto receptov je napríklad kaviár z červenej repy a cibule, ktorý si môžete pripraviť za pár minút. Táto zmes nie lenže skvele chutí, ale je aj plná vitamínov a minerálov, ktoré sú pre náš organizmus v zime obzvlášť dôležité.

Recepty, ktoré vám predstavíme, sú prekvapivo jednoduché a sľubujeme, že kombinácia chutí vás ohromí. Možno vás niektoré ingrediencie prekvapia, ale výsledkom budú delikatesy, ktoré si zamilujete. Odporúčame vyskúšať napríklad kaviár z vynikajúcej červenej repy a cibule, ktorý sa stane skvostom každej hostiny.

nakrájaná repa
Ako si prečistiť pečeň a krv?Foto: depositphotos.com

Na jeho prípravu budete potrebovať

  • 2 repy
  • 1 cibuľu
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja
  • soľ podľa chuti

Repu musíte najskôr uvariť, čo bude trvať asi 1,5 hodiny. Necháme ju vychladnúť a potom ju nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu nakrájajte na malé kúsky a osmažte na strednom ohni s rastlinným olejmi. Mala by som byť priehľadná a po niekoľkých minútach k nej pridajte repu. Znížte teplotu a varte 5-6 minút za občasného miešania. Nechajte trochu vychladnutý a naplňte pohár.

Ďalší recept je tiež z repy, ale je doň ešte pridaná mrkva

Pripravte si:

  • 2 repy
  • 1 cibuľu
  • 1 mrkva
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 5 lyžíc rastlinného oleja
  • soľ a korenie na dochutenie

Repu tu budete tiež variť, ale nie tak dlho, postačí 30-40 minút. Vychlaďte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Cibuľu nakrájajte, mrkvy nastrúhajte. Cesnak prelisujte a na panvici najskôr rozohrejte olej. Usmažte cibuľu, pridajte cesnak. Na druhej panvici tiež rozohrejte olej a do neho vložte mrkvu. Pridajte repu a premiešajte. Pod pokrievkou potom na miernom ohni varte asi 10-15 minút. Zmiešajte s cibuľou a cesnakom, dochuťte soľou a korením, varte ešte 7 minút a nechajte dôjsť pod pokrievkou.

šalát z repy
Ako si prečistiť pečeň a krv?Foto: depositphotos.com

Jedným z najlepších spôsobov, ako zahrnúť červenú repu do vášho jedálnička, je jej kombinácia s bylinkami. Bylinky ako adžika pridávajú jedlám nielen vynikajúcu chuť, ale sú tiež bohaté na antioxidáty a majú protizápalové vlastnosti, ktoré ďalej podporujú detoxikačný proces.

Pripravte si:

  • 2 repy
  • 2 mrkvy
  • 2 cibuľa
  • zväzok petržlenu
  • 2-3 lyžice oleja
  • 1 lyžičku cukru
  • 200 g adžiky
  • 2 lyžice paradajkovej pasty
  • 100 ml vody
  • soľ podľa chuti

Najskôr si nastrúhajte mrkvu a repu. Cibuľu nakrájajte na malé kúsky. V panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu s mrkvou a varte 6-7 minút. Potom pridajte cukor a po ďalších dvoch minútach pridajte adžiku a tiež paradajkový pretlak. Zamiešajte, znížte teplotu a varte 6-8 minút. Pridajte do všetkého repu, zalejte vodou, osoľte, premiešajte a varte 15-20 minút. Pridajte petržlenovú vňať, vypnite sporák a nechajte 10-12 minút dôjsť.

Kombinácia  s vlasškými orechmi

Budete potrebovať:

  • 3-4 repy
  • 2 cibuľa
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 3 lyžice paradajkovej pasty
  • 500 ml paradajkového nálevu
  • 1 štipku kyseliny citrónovej
  • soľ a korenie na dochutenie

Repu uvarte do zmäknutia, čo znamená asi hodinu a pol. Potom ju zalejte studenou vodou a nechajte 10-15 minút stáť. Cibuľu nakrájajte na malé kúsky a repu následne postrúhajte na hrubom strúhadle. V panvici rozohrejte olej a usmažte cibuľu. Potom primiešajte repu a varte asi 5 minút. Pridajte paradajkový pretlak, kyselinu citrónovú, soľ a korenie, nezabudnite tiež na nálev. Premiešajte a nechajte vychladnúť.

Výborný je kaviár z repy s vlašskými orechmi, do ktorého ešte patrí sójová omáčka. Je to kombinácia, ktorej neodoláte, ale zároveň tým pomôžete k očiste vašich dôležitých orgánov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. marca 2024

Som milovníčka dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.