Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako jesť viac zeleniny? Prepašujte ju do jedálnička a oklamte sami seba

reklama:
Ako jesť viac zeleniny? Prepašujte ju do jedálnička a oklamte sami seba
Ako jesť viac zeleniny? Prepašujte ju do jedálnička a oklamte sami seba Foto: www.freepik.com

Všetci to poznáme. V obchode nakúpime hory zeleniny s myšlienkou, že vitamíny sú potrebné, a to obzvlášť v zime. Lenže je tu koniec týždňa, zelenina už vyzerá unavene a vy ste zjedli maximálne dve mrkvy. Zvyšok skončí v koši a vaša peňaženka aj svedomie sa necítia najlepšie. Čo s tým urobiť? Prinášame 8 tipov, ako nenásilne zaradiť zeleninu do jedálnička.

Jesť v zime zeleninu je dôležité hneď z niekoľkých dôvodov. Po prvé, zaisťuje dostatočný príjem živín, ako sú vitamíny, minerály, antioxidanty a vláknina, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu tela. Ďalej zelenina posilňuje imunitný systém, čo je momentálne dôležité kvôli zvýšenému riziku prechladnutia a chrípky. Okrem toho niektoré druhy zeleniny obsahujú látky, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu nálady a duševnej pohode. A to sa v pochmúrnych zimných dňoch hodí!

Poďme sa pozrieť na to, ako ju zaradiť do svojho jedálnička a netrpieť, pokiaľ nepatríte medzi „zeleninových fanúšikov“.

1. Nenápadne prepašovať

Jedna z možností, ako zvýšiť príjem zeleniny, je pridávať ju do rôznych jedál v priebehu dňa. Začať môžete tým, že do svojich raňajok začleníte aspoň jednu porciu zeleniny. Týmto spôsobom si zaistíte, že už od rána získate potrebné živiny a vlákninu a hlavne si pochutnáte. Stavte na smoothie, vďaka ktorému ani nepostrehnete, že ste práve zjedli hrsť špenátu alebo polovicu repy. Stačí zeleninu zamaskovať ovocím či medom, rozmixovať a už len vychutnávať dennú dávku vitamínov.

2. Vajcia a zelenina, super kombinácia

Ďalšou možnosťou je pridanie nakrájanej zeleniny do pokrmov obsahujúcich vajcia, napríklad do zapečených zemiakov a cestovín. Ak chcete staviť na istotu, orestujte obľúbenú zeleninu spolu s ďalšími chutnými prísadami, ako sú cibule a papriky, a podávajte s miešanými vajcami, ako súčasť omelety alebo s kúskami párku či klobásy.

3. Do formičiek

Pokiaľ preferujete pečenie, môžete skúsiť pripraviť slané muffiny s vajcami a zeleninou. Stačí vopred varenú zeleninu (ak vám nevadí občasné chrumknutie, tak aj čerstvú) umiestniť do foriem na muffiny a zaliať ju vaječnou zmesou. Ako základný recept môžete použiť napríklad tieto ľahké muffiny bez múky.

4. Kráľ šalát

Ak ste sa už oklepali z prvotného vitamínového šoku alebo jednoducho zeleninu máte radi, môžete sa hrdo pustiť do šalátov. Tie sú skvelým spôsobom, ako zahrnúť do svojej stravy listovú zeleninu, ktorá je bohatá na antioxidanty. Šaláty si pripravte podľa svojich preferencií a doplňte ich o obľúbené ingrediencie. Vyšší level zdravých šalátov je vyšperkovaný o zeleninu pečenú a semienka, ale ak na to predsa len chcete ísť pomalšie, doplňte ich o pečené kuracie prsia alebo lososa.

5. Vyrazte na trh

Farmárske trhy ponúkajú čerstvú sezónnu zeleninu, ktorá je často chutnejšia ako tá z bežných obchodov. Navštevovanie trhov vám umožní objavovať nové druhy zeleniny a podporovať miestnych poľnohospodárov. Tiež sa môžete skúsiť dohodnúť so susedmi a rodinou, či nemajú na záhradách nadbytok a začať výmenný alebo klasický obchod.

6. Farebné „cestoviny“

Zeleninová omáčka na pastu je známa, ale čo urobiť „cestoviny“ priamo zo zeleniny? Stačí ju nakrájať na veľmi úzke prúžky a zdravé špagety sú na svete. Pokiaľ sa vám nechce krájať, môžete ľahko nakúpiť tzv. špirálovač, ktorý urobí prácu za vás.

7. Obelstite sami seba

Je vaše obľúbené jedlo hamburger alebo steak? Dajte si ako prílohu čerstvú zeleninu alebo ju schovajte medzi burgerové žemle. Samozrejme, pokiaľ patríte medzi milovníkov pečených kolien a ovarov, zelenina sa vám bude do pokrmu zle prepašovávať, ale aj to ide. Uhorkový alebo paradajkový šalát sa na obed hodí, nech je akýkoľvek. Len si spomeňte na školské jedálne, kedy ste šalát dostali aj k buchtičkám so šodó.

8. Zelenina nielen s omáčkou

Môže to znieť prapodivne, ale mnoho druhov zeleniny vám dokáže plnohodnotne nahradiť mäso. Inšpiráciu hľadajte vo vegetariánskych reštauráciách, kde zvládnu aj kačicu s kapustou pripraviť úplne bez mäsa. My pre vás vybrali lasagne s tekvicou alebo chilli con carne bez mäsa.

Zeleninu môžete pestovať aj bez záhrady. Pozrite sa, aké šaláty je možné pestovať aj na balkóne.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 21. marca 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.